KUCHÁR
BEZMODULOV VERZIA
č. akred. POA: 2008/2015/138/4
500 hod z toho 320 prax
Minimálne ukončené základné vzdelanie
Absolvent vzdelávacieho programu ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, organizáciu práce na pracovisku, pozná suroviny a materiály používané vo výrobnom stredisku, spôsob a podmienky ich skladovania. Pozná základné ekonomické a právne predpisy nevyhnutné pre výkon činnosti v prevádzke spoločného stravovania. Vie receptúry a technologické postupy prípravy pokrmov a ich charakteristiku, kalkulácie a výpočty množstva spotreby surovín. Pozná odbornú terminológiu, základné gastronomické pravidlá a zásady zostavovania jedálnych a nápojových lístkov, zásady organizácie práce, strojové a technologické vybavenie a zariadenie prevádzok, ich využitie a ošetrovanie.
MODULOVÁ VERZIA
č. akred. POA: 2008/2015/138/6
Modul: Základy práce vo výrobnom stredisku
140 hod z toho 0 prax
Minimálne ukončené základné vzdelanie
Absolvent modulu ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ekonomické a právne predpisy nevyhnutné pre výkon činnosti v prevádzke spoločného stravovania, pozná suroviny, potraviny a nápoje používané vo výrobnom stredisku . Ovláda technologické postupy prípravy pokrmov a ich charakteristiku, kalkulácie a výpočty množstva spotreby surovín. Pozná odbornú terminológiu, základné gastronomické pravidlá a zásady zostavovania jedálnych a nápojových lístkov,zásady organizácie práce,strojové a technologické vybavenie a zariadenie prevádzok, ich využitie a ošetrovanie
Modul: Príprava pokrmov teplej kuchyne
110 hod z toho 100 prax
Minimálne ukončené základné vzdelanie a absolvovanie modulu Základy práce vo výrobnom stredisku – 140 hod.
Absolvent modulu pozná rôzne tepelné úpravy potravín na prípravu pokrmov teplej kuchyne . Má základné poznatky o receptúrach a technologických postupoch prípravy pokrmov teplej kuchyne, ktoré využíva pri príprave polievok, omáčok, príloh k jedlám, múčnych jedál, mäsitých a bezmäsitých jedál.
Modul: Príprava minútok
90 hod z toho 80 prax
Minimálne ukončené základné vzdelanie a absolvovanie modulu Základy práce vo výrobnom stredisku – 140 hod.
Absolvent modulu má znalosti o kontrole akosti mäsa a zeleniny na rýchlu tepelnú úpravu. Ovláda technologické postupy prípravy jedál na rošte, grile, na panvici a na ražni. Vie pripraviť vhodné omáčky k minútkam a prílohy k ním zo zemiakov, zemiakového cesta, múky, obilia
Modul: Príprava pokrmov studenej kuchyne
90 hod z toho 80 prax
Minimálne ukončené základné vzdelanie a absolvovanie modulu Základy práce vo výrobnom stredisku – 140 hod.
Absolvent modulu pozná druhy a charakteristiku potravín , receptúry, technologické postupy prípravy pokrmov studenej kuchyne. Vie vyrobiť sortiment pokrmov studenej kuchyne ako sú studené omáčky, ochutené majonézy, paštéty, galantíny, jedlá z vajec a syrov, zdravé šaláty a studené misy
Modul: Príprava pokrmov pre rýchle stravovania
70 hod z toho 60 prax
Minimálne ukončené základné vzdelanie a absolvovanie modulu Základy práce vo výrobnom stredisku – 140 hod.
Absolvent modulu pozná pracovné postupy pri príprave mrazených potravín, polotovarov, hotových jedál v konzervách. Je zručný v príprave a úprave pokrmov rýchleho stravovania.
Modul: Ázijská kuchyňa
100 hod z toho 90 prax
Minimálne ukončené základné vzdelanie a absolvovanie modulu Základy práce vo výrobnom stredisku – 140 hod.
Absolvent modulu ovláda receptúry a technologické postupy prípravy pokrmov ázijskej kuchyne a ich charakteristiku. Je zručný v špecifických rezoch rýb pre prípravu pokrmov. Má znalosti o koreninách a prísadách používaných v ázijskej kuchyni