BARISTA
č. akred. POA: 2008/2015/138/1
Modul: Príprava kávy
32 hod z toho 16 prax
Odborné vzdelanie v odbore čašník, servírka, hostinský, kuchár alebo absolvovali hotelovú akadémiu
Absolvent modulu má vedomosti o pôvode a histórii kávovníka, o jeho pestovaní a následnom zbere ako aj spôsoboch spracovania, balenia a skladovania. Pozná účinky kofeínu na ľudský organizmus a obsahové látky kávovníka. Pri príprave kávy ovláda prácu a manipuláciu s kávovarmi, mlynčekmi na kávu a v neposlednom rade technologické postupy prípravy jednotlivých druhov káv, ich servírovanie, zmyslové hodnotenie a módne trendy.
Modul: Základy práce baristu – všeobecná príprava
100 hod z toho 50 prax
Minimálne stredoškolské vzdelanie
Absolvent modulu si osvojí zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, osobnej a prevádzkovej hygieny, spoločenské zásady a pravidlá správania sa so spolupracovníkmi a hosťom.Absolvent pozná zásady techniky obsluhy, gastronomické pravidlá pre zostavovanie nápojových lístkov, techniku podávania nápojov. Má vedomosti o pôvode a histórii kávovníka, o jeho pestovaní a následnom zbere ako aj spôsoboch spracovania, balenia a skladovania. Pozná účinky kofeínu na ľudský organizmus a obsahové látky kávovníka. Pri príprave kávy ovláda prácu a manipuláciu s kávovarmi, mlynčekmi na kávu a v neposlednom rade technologické postupy prípravy jednotlivých druhov káv, ich servírovanie, zmyslové hodnotenie a módne trendy